mandag 4. juni 2012

To paint or not to paint....

For noen år siden ble det lutet møbler i øst og vest og hytt og pine og det er mange som idag angrer på at de ikke lot møblene beholde sin naturlige sjarm og utseende.
Idag maler vi i "svart-hvitt og fine farger" (sitat Flåklypa) med farger som matcher Greengate serviser og pip-tapeter, eller landlig chic hvitt og atter hvitt. Vi kommer vel til å angre dette også en dag? 
Jada, gamle ærverdige møbler er et vakkert skue, det er bare det at noen pga tidens tann har blitt heller mindre pene å se på, lukter kjeller  eller rett og slett er modne for dynga.  Det er da kosten må frem! Brukte møbler kan komme til heder og verdighet igjen, og det er ikke så mye som skal til for å gjøre et møbel mer attraktivt. Maling, lasur og sliteflater, eller nye beslag og knotter, er kanskje alt som trengs.  


 Idéen er å ta i bruk det en har og ikke kaste noe før alle muligheter er tenkt på. Her kommer noen oppussingstips og før-etter bilder.
1. Reparer skader, lim der det trengs, skru til skruer og fjern knotter og beslag og spar dem hvis de skal settes på igjen.
2. Vask grundig hvis det trengs og la møbelet tørke.
3. Slip overflaten med fint sandpapir slik at du skaper godt feste for den nye malingen og får bort avskallet maling, limrester ol
4. Mal hele møbelet med heftgrunn hvis overflaten er glatt, f.eks lakkede møbler. Puss gjerne lett over mellom hvert malingsstrøk...
5. Mal de antall strøk det er behov for med f.eks Lady panel 15. Jeg liker godt matt malingsfinish og bruker denne mye i eggehvitt.

Stopp gjerne her hvis du er fornøyd med møbelet nå, eller fortsett med litt etterarbeid:

6. Puss kantene der det er naturlig at et møbel blir slitt. Se hvordan det er gjort på de nye møblene og herm. Hvis møbelet skal se enda mer slitt ut, lager du litt pussemerker jevnt over. Da må du pusse lett over hele møbelet med fint papir til slutt slik at hele møbelet får lik matt overflate.
7. Mal på motiver eller skrift med sjablonger.
8. skru på de gamle rengjorte knottene/beslagene, eller bytt dem ut med noen nye.


TA - DA!  DU ER DEN HELDIGE EIER AV ET NYTT MØBEL:)

2 kommentarer:

  1. Så gøy! Du er jo allerede godt i gang. Og skal si du er produktiv. Jeg digger dine gyngestoler! Jeg har også lyst på en til stua her. Den er muligens ikke supergod å sitte i, men i alle fall er det deilig å gynge litt da. Blir ikke så rastløs da ;O)

    Nei, nå skal jeg inn og sjekke Finn gitt. Hihih.

    Lykke til videre og kos deg med blogging! Håper du kommer til å like det.

    SvarSlett
  2. Gynging er gøy, spesielt for de små;) Gjelder å ikke ha en med for lange meier for da blir det jo rene berg og dalbanen, he,he... Kjempehyggelig at du la igjen noen ord, blir glad av sånt!

    SvarSlett

Skriv gjerne noen ord , det varmer mitt ♥ Ha en fin dag videre!